edeltidsföreningen
ordmark

ta bör man, annars dör man säger ordspråket, och åt gjorde man även under vår intresseperiod. Maten från vikingatiden, medeltiden och renässansen skiljer sig naturligtvis en del från den mat vi är vana vid idag, samtidigt som det finns smaker vi känner igen. Till exempel användes ofta vad vi associerar till kak- och julkryddor, som kanel och saffran, på den tiden i varmrätter.

Under de tältläger som anordnas, exempelvis Visby Medeltidsvecka, är det många som lagar sin mat i kärl över öppen eld. En annan metod som är väl värd att prova på är att gräva en så kallad kokgrop, fylla den med upphettade stenar och tillaga sin mat, väl inpackad, däri. Ovanpå maten lägger man sedan fler varma stenar, för att till sist täcka gropen med torv så att ingen luft sipprar igenom. När detta är gjort är det bara att vänta, och väntan är väl värd!

Inför banketter (se Bankett) lagas maten i vanliga kök efter medeltida recept. Dessa finns bevarade i nedtecknade receptsamlingar av vitt skilda ursprung.

Askonsdagstårta
6 personer

Pajdeg
150 g grahamsmjöl
50 g smör
50 g flott
lite kallt vatten

Fyllning
50 g smör
150 g grovhackad gul lök
12 hackade färska salviablad eller 1 msk torkad salvia
2 nävar grovhackad färsk persilja
75 g riven stark ost
3 ägg
salt och peppar
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald ingefära
1 2/4 dl mjölk
ev 50 g russin

Gör pajdegen och klä en pajform med ca 20 diameter. Förgrädda degen. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken tillsammans med salvia och persilja tills alltsammans mjuknar. Tillsätt ost, ägg, kryddor och mjölk och blanda väl. Tillsätt russinen om du vill ta med dem och häll alltsammans i pajskalet. Grädda i 175 grader ugn i ca 20 minuter eller tills pajen har höjt sig, är fast och ljusbrun. Servera rätten varm eller kall.


Nordmarks heraldiska vapen

älkommen

m Nordmark
ämpalek
antverk
ågskytte
äktning
atlagning
ans & musik
ömnad
eraldik
ankett
arn
alligrafi & illumination
pel & lekar
venemang
ommunity
CA
ontakt